Mencari Tuhan di Sebalik Mitos Ilusi dan Fantasi

>> Monday, November 5, 2007















Dalam tahun-tahun kebelakangan ini Hollywood ghairah mencedok apa sahaja adaptasi komik atau apa sahaja kisah-kisah yang boleh diolah dengan ilusi fantasi.
Dan yang menarik, hal ini menjadi kegilaan bagi ramai peminat panggung.

Bohonglah jika aku katakan aku tak pernah tengok filem-filem seperti Spiderman, Transformers, Fantastic Four atau apa sahajalah.
Tetapi aku hanya berminat untuk rengok di bilik sahaja.
Paling terbaru, muncul pula filem Evan Almighty. Sebuah filem yang diadaptasi dari kisah Nabi Nuh as yang dicedok dari Old Testamant.
Tetapi malangnya cerita ini memperlekehkan sirah agung Nabi Nuh as.
Tidak langsung menjaga sensitiviti agama.

Superhero menggantikan Tuhan

Apabila aku menonton filem Fantastic Four dan Transformers. Aku seolah-olah dibawa ke satu alam dunia fantasi yang lain.

Wow, hebat betul dunia ini! Ada super power.
Dimana kejahatan itu datangnya dari Planet yang lain.
Muncul pula superhero yang hebat dan gagah.

Ya..Hebat betul korang! Melawan makhluk jahat yang mahu menghancurkan bumi.
Lalu muncullah Superhero untuk menyelamatkan bumi ini.
Kenapa munculnya superhero?

Sebab dunia fantasi ini tiada Tuhan.

Apabila tiada Tuhan. Muncullah Superhero menggantikan Tuhan untuk menyelamatkan dunia.


Dialah Aoutobot Prime! Dia rasa dia Tuhan paling gagah sekali.!

Dialah Sue Storm! Dia rasa dia Tuhan wanita jelita.!

Dialah Evan Baxter Nabi utusan akhir zaman ini diutus oleh Tuhan Badut kulit hitam bernama Morgam Freeman.


MAHA SUCI ALLAH DARIPADA MEMPUNYAI SEKUTU!
TIADA TUHAN SELAIN DIA, KEPADANYALAH AKU BERTAWAKKAL DAN HANYA KEPADA-NYALAH AKU BERTAUBAT!

Namun Insan itu tetap Insan.
Bagaimana mahu menjadi Tuhan? Sedangkan manusia ini berfantasi tak lebih daripada yang berputar di daerah pancainderanya.
Fantasi manusia itu tak lebih daripada apa yang pernah disentuh, dirasa, dilihat, dihidu dan didengarnya.

Sebab itu jika Hollywood menghadirkan Makhluk Asing sekalipun, ianya tak lari dari ciri-ciri manusia.


Aku hairan bagaimanalah seorang bapa ingin mengajar anaknya bahawa kuasa yang paling gagah di dunia ini ialah Allah Taala. Jika si bapa pun menggalakkan anaknya menonton filem-filem cacat akidah ini.
Seperti Ketam mengajar anaknya berjalan betul!


Minimalis vs Maksimalis


Dahulu Hollywood dipegang oleh kelompok Maksimalis yang mengolah filem tetapi menjaga kesucian agama. 'The Passion of the Christ' misalnya, walaupun dikecam hebat tetapi membawa kebenaran sejarah. 'Muhammad Mesengger of God' dibawah arahan Moustapa Akad memperlihatkan Islam dari kaca mata kesucian dan kebenenaran.

Tetapi,
Setelah golongan minimalis iaitu generasi pewaris Hollywood sekarang yang merobek kebenaran untuk membawanya kepada kekeliruan dan kekaburan.
Disini munculnya filem 'Alexendar The Great' seorang Homosexual.

Munculnya filem '300' yang membawa pembohongan sejarah dan prejudis Barat terhadap Iran.


Jelas filem-filem mnimalis ini mengabur dan merobek apa yang ada di antara realiti dan agama.

Realiti adalah ruang dan masa, sedangkan agama adalah hukum atau sistem yang menghidupkan ruang dan masa itu.
Maka filem-filem ini mengutarakan bahawa realiti dan agama adalah tidak berguna yang boleh dilihat dari titik kabur ini.

Rukun Negara


Hairan aku bagaimana filem seperti Evan Almighty ini boleh dibawa masuk?

Kalau aku pandang dari sudut Patriotik, jelas ianya telah melanggar prinsip Rukun Negara yang pertama; "Kepercayaan kepada Tuhan".
Adakah kerana masyarakat kita cukup matang?
Kalau tidak takdelah berlakunya gejala 'ayah Pin' dan 'Kahar Rasul'....

2 comments:

adika November 5, 2007 at 10:39 PM  

Misi Yahudi mengaburkan umat Islam bukanlah helah rahsia lagi.
Yang tidak terdorong mengakui dan yang terdorong pun mengakui.

Kadang-kadang perkara yang biasa pun kita tak sedar adalah dakyah Yahudi sebenarnya.
Ber'Teladan'lah kepada orang yang Berakal.

nangka busuk November 5, 2007 at 10:48 PM  

Tak apa ntah filem Evan Al-Mighty tu.

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP