Berderap di Jalan Panjang

>> Friday, October 8, 2010

"Wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku dalam Islam satu perkataan yang aku tidak akan menanyakannya kepada seorang pun selain padamu?"

"Katakanlah, saya beriman kemudian istiqamahlah."

Ringkas, tapi padat! Inilah dialog yang terakam di dalam hadis riwayat muslim. Ianya berlangsung di antara Sufyan bin Abdullah Atsaqafi r.a. dengan Nabi Muhammad SAW. Persoalannya mengandungi makna yang cukup besar, manakala jawapannya menuntut melakukan sesuatu bukan berdiam diri sahaja.


Katakan beriman dan Istiqomahlah!

Persoalan iman sering kali dibahas di mana-mana tingkat kecenderungan Islam. Iman itu adalah pokok besar dalam memandu diri dalam Islam. Iman adalah batu jemala kukuh yang perlu diperteguh sebelum membina ibadah-ibadah lain. Tanpa iman, seseorang itu tidak dikira berada di dalam lingkungan Islam. Tertolak satu daripada kepercayaan rukun-rukunnya, menolak seseorang itu daripada daerah keislaman.

Namun persoalan iman ini amat berkait rapat dengan istiqomah. Ramai yang bisa menumbuhkan baja iman. Malah lebih daripada itu bebab bisa digalang apabila datang angin monsun semangat waja keislaman. Tetapi bukan senang untuk seseorang berdiri secara teguh di dalam daerah Istiqomah. Istiqomah menuntut lebih dari sekadar semangat-semangat sahaja. Ataupun hanya dilengkapi dengan ilmu berbahas soal-soal agama. Istiqomah lahir dari keluhuran hati dan amal setiap gerak geri.

Allah Taala berfirman di dalam surah Al-Ahqaaf ayat 13:

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan mereka tiada (pula) berduka cita.


Ya, orang yang istiqomah tidak ada kekhuatiran di dalam diri mereka. Kerana mereka itu adalah orang yang tidak bisa ditumbangkan walau gunung setinggi everest. Datanglah pelbagai dugaan, sama ada hembusan angin kesenangan atau puting beliung kesusahan. Nescaya mereka tetap teguh berdiri demi mempertahankan iman. Apakah sehingga ke tahap ini mereka tidak layak dihadiahkan kelapangan jiwa oleh Allah Taala?

Istiqomah sebenarnya amat merengut jiwa-jiwa mereka yang sudah berada di dalam lingkungan hidayah dan tarbiyah. Inilah sebenarnya kekhuatiran besar. Apakah mereka mampu untuk tsabat dan teguh dalam perjuangan amal Islami di muka bumi. Manakan tidak, sedang laut ada pasang surutnya- ini pula keadaan dan situasi semasa. Hari ini mungkin sahaja mereka mampu tersenyum duduk di kalangan rakan-rakan soleh. Berlumba-lumba untuk beribadah, berkongsi ilmu dan manisnya iman. Tetapi dia tidak mampu menjamin apakah tetap berada di dalam kondisi ini jika dipaksa tinggal dengan orang-orang jahil di sekeliling. Keselesaan sering sahaja menjadi penyebab diri manja dan tidak punya kekuatan. Itu dugaan terbesar!

Buah Dilema Karangan Pelajar Sekolah Agama.

"Member teman dulu ada yang hafiz dan hafizah. Sekarang ini hampeh tak bertudung dah!"

"Dulu sekolah agama orang panggil 'lebai', sekarang ini tinggal 'bai' sahaja!"

Ini mungkin ayat-ayat sinis yang biasa diputar di sekeliling kita. Ini juga yang menjadi dilema pelajar-pelajar sekolah agama. Bagi yang meneruskan pengajian ke jurusan agama juga alhamdulillah mungkin masih terjaga. Namun mungkin sukar untuk mengulas mereka yang memilih berada di pengajian-pengajian yang dualisme dengan agama.

Lalu yang tinggal hanyalah kenang-kenangan di sekolah dahulu. Bagi lelaki, ada yang mula memandang keharaman rokok menjadi makruh. Alasannya dia sudah mula menyedut kerana terpengaruh. Bagi yang perempuan, selamat tinggal tudung labuh. Malu dipandang 'alim' oleh rakan-rakan yang tidak ambil pusing.

Benar, bukan semua bersituasi begini. Ianya bergantung pada individu masing-masing. Sama ada dia sekolah agama atau tidak, dia sendiri yang menentukan mahu menjadi baik atau buruk. Tidak dinafikan potensi yang ada di kalangan mereka yang bersekolah agama. Kebiasaannya mereka sudah dididik dengan ciri--ciri pemimpin yang bersiap membimbing rakan-rakan sebaya. Potensi hampir diakui semua yang mempunyai persepsi utama. Peluang ini perlulah diambil sehabis mungkin untuk mempengaruhi mereka orang ke arah Islam. Ini cabaran dan tanggungjawab yang perlu digalas. Hanya mereka yang istiqomah sahaja yang mampu untuk memikul beban ini.

Seharusnya pelajar sekolah agama tidak perlu gusar apabila masyarakat memandang tinggi pada mereka. Ada yang bimbang jika serba sedikit akhlak buruk mereka menjadi fitnah pada agama. Tetapi itulah lumrah alam, yang tidak sempurna akan sentiasa meniru-niru mereka yang nampak sempurna. Seharusnya peluang ini diambil untuk sentiasa bermuhasabah diri dan bersedia mempersiapkan diri dengan akhlak yang terpuji. Bukankah satu kemulian jika suatu kebaikan itu bermula disebabkan diri kita sendiri?

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memulakan satu sunnah yang baik di dalam Islam dia akan memperolehi ganjarannya dan ganjaran orang yang melakukannya selepasnya dengan tidak kurang sedikitpun ganjaran mereka. Dan sesiapa yang memulakan satu sunnah yang buruk di dalam Islam dia akan menanggung dosanya dan dosa orang yang melakukannya selepasnya dengan tidak kurang sedikitpun dosa-dosa mereka”. (Sahih Muslim Bab Galakan Supaya Bersedekah Walau Dengan Sepotong Tamar Atau Dengan Satu Kalimah Yang Baik.)


Istiqomahlah itu punya macam-macam cara. Yang penting mulakan dengan niat yang baik dan sentiasalah berdoa semoga Allah menetapkan iman kita. Carilah rakan-rakan soleh walau diceruk manapun kamu tercampak. Bersederhana di dalam fikrah dan tekun dalam beribadah. Ingatlah istiqomah itu umpama bekal bagi mereka yang mahu bermusafir panjang. Sesiapa yang dengan lahap mengabiskan bekal tidak mampu untuk terus mengharungi perjalanan seterusnya. Semoga Allah Taala sentiasa meletakkan diri kita dalam perlindungan dan rahmatnya. Wallahu a’lam bis shawab...


MS Rizal,
32100, Lumut,
2010/1431H
http://msrizal.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP