Inilah MB yang kucari-cari...

>> Thursday, March 13, 2008


Alhamdulillah segala puji dan syukur hanya untuk Allah SWT. Dibawah kebesaran dan rahmatnya, dapat kita sama-sama meneruskan kehidupan di alam fana ini dengan panduan Islam sebagai rahmatan fil Alamin.

Saya tertarik dengan isu perlantikan Menteri Besar Perak yang baru. Sekali lagi saya tegaskan di sini. Saya bukanlah mewakili mana-mana parti. Tetapi bercakap di atas sifat neutral sebagai seorang yang hanya memerhatikan politik dari jauh.

Ir Mohammad Nizar Jamaluddin!
Dengar namanya sudah dapat mengagak yang beliau semestinya berlatar belakangkan pendidikan yang baik.
Saya amat berharap yang beliau akan dapat meneraju kerajaan negeri Perak Darul Ridzuan dengan baik, adil dan saksama.

Saya juga berbangga kerana beliau pernah bersekolah di Sekolah Menengah Teknik Persiaran Brash, Ipoh. Di mana sekolah ini juga merupakan bekas sekolah saya.

Saya berharap selepas ini kebangkitan Islam di Ipoh khasnya dan Perak amnya akan lebih lancar dan maju. Pendekatan dakwah lebih terancang dan terurus. Dan khutbah Jumaat di setiap ceruk masjid adalah berisi, tegas dan menyampaikan kesan yang mendalam buat ahli-ahli Jumaat. Di dalamnya terkandung kritikan membina kepada pemerintahan, baik kepada kerajaan Negeri ataupun kerajaan pusat.

Saya juga berharap akan ada perkhidmatan bas di kawasan rumah Ibu Bapa saya di Chepor, Chemor. Kawasan yang masih lagi dipegang oleh pembangkang negeri ini sudah berapa lama tidak ada perkhidmatan bas. Padahal sudah banyak projek perumahan dikawasan ini tumbuh.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Pengalaman luas aset utama Nizar terajui Kerajaan Negeri Perak
Johari Jaafar
Thu | Mar 13, 08 | 12:46:32 pm MYT

Mengenali Menteri Besar Perak yang baru, Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, beliau dilahirkan pada 17 Mac 1957 di Kampung Air Hitam Labu, Kampar Perak. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Kampar, kemudiaannya meneruskan persekolahan di Sekolah Menengah Anglo Chinese, Kampar.

Selepas itu menyambung pelajaranya di Sekolah Menengah Teknik, Persiaran Brash, Ipoh. Pada tahun 1972 beliau mengambil Advance Level (A Level) di Norwich City College Of Arts & Technology Norwich, Norfolk, England.

ImageBeliau merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom. Sekembalinya ke tanahair, beliau bekerja di beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya bahagian bengkel dan kuari, Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA - Daya Urus), Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.

Beliau berpengalaman luas dalam menjalankan beberapa projek besar negara. Antaranya Projek Dayabumi fasa 2 & 3 pada tahun 1983, projek Pusat Islam (BAHES, Jabatan Perdana Menteri (1984), projek Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu (1985), pengurusan bangunan-bangunan kerajaan dan swasta termasuk KOMTAR, Bangunan Persekutuan Gunasama, pusat membeli belah dan pengurusan semua lif di hospital Kerajaan Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis sehingga kini.

Sebelum dilantik menjadi Menteri Besar beliau merupakan Pengarah Urusan di beberapa firma swasta. Di luar negara pula beliau banyak menjalankan beberapa projek di beberapa buah negara, antara di Birmingham, United Kingdom, Zug Switzerland, Miano Italy, Bangkok Thailand, Sdyney dan Goldcoast Australia, Doha Qatar dan Tehran, Iran.

Dalam bidang politik pula, beliau berkecimpung dengan PAS dengan memegang Ahli Jawatankuasa PAS kawasan Kampar (1999 - 2001). Beliau menjawat jawatan Yang Dipertua PAS kawasn Kampar (2001 hingga kini). Di peringkat PAS Negeri Perak, beliau memegang jawatan Bendahari PAS Negeri (2001- 2006), Setiausaha PAS Negeri (sebelum menjadi Menteri Besar Perak).

Walaupun beliau seorang yang berpendidikan tinggi tetapi beliau amat aktif dengan kegiatan masyarakat. Antaranya kuliah dan majlis ilmu di masjid-masjid dan surau-surau, ceramah motivasi pelajar dan institusi pengajian tinggi, menyampaikan khubah jumaat, bantuan kepada fakir miskin, mewakili PAS dalam program program kaum bukan Islam serta terlibat secara langsung dengan beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Beliau mempunyai lapan orang cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama isterinya, Fatimah Taat. Anaknya pertama merupakan lulusan BA Syariah Universiti Mut'ah, Jordan. Anak kedua pula lulusan hafiz al-Quran di Universiti Mut'ah Jordan. Anak yang ketiga juga lulusan hafiz al-Quran dari Universisiti Damsyik, Syria dan Universiti Lebanon. Manakala anak yang ke empat hingga ke lapan sedang belajar di beberapa pelbagai institusi pendidikan dalam negeri.

Menurut Setiausaha Kerja PAS Perak, Khalilul Abdul Rahman, Nizar merupakan seorang yang pemurah dan mudah bergaul dengan masyarakat dan mengambil berat masalah kakitangan di bawahnya. "Jika ada kakitangannya yang menghadapi masalah, beliau akan cepat menyekesaikan masalah temasuk masalah kewangan," jelas Khalilul. "Sebagai ketua pejabat, beliau seorang yang peramah dengan orang ramai termasuk orang bawahannya dan beliau bersedia mendengar pandangan orang lain," ujar beliau.

Memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat menjadi agenda perjuangannya, kerana itu beliau bergiat cergas di dalam Badan Bukan Kerajaan (NGO). Umpamanya Gabongan Pengguna Air Perak (GPAP).

Keistimewaan beliau, walaupun lulusan dari luar negeri beliau mampu mengajar (buka kitab) di masjid-masjid dan suara-surau.malah beliau sendiri mampu mengelenggarakan ibadah kurban termasuk penyembelihan bintang kurban.

Di samping itu Haji Nizar juga selain boleh berbahasa Inggeris, ia juga boleh berbahasa Cina dan Tamil. Inilah Menteri Besar yang dikehendaki oleh rakyat, mampu mentadbir, berwibawa dan mempunyai pengetahuan agama dan boleh membaca khutbah jumaat. Perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang memilih Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak memang tepat, oleh itu semua pihak perlu akur dengan keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak. - mr


5 comments:

Anonymous March 15, 2008 at 12:35 AM  

harap2 lagi bagus dari Tajul la...
insya Allah

Anonymous March 15, 2008 at 6:44 PM  

This comment has been removed because it linked to malicious content. Learn more.

afham March 15, 2008 at 10:58 PM  

brtul tue bro...moga2 Islam terus dibela..bile nk dengar MB ceramah kt masjid negeri ea.. hehe..

msrizal March 16, 2008 at 3:49 PM  

Saya berharap agar MB ini dapat membuat perubahan yang berkesan di Perak. Masa sepenggal saya kira adalah cukup.Sheikh Umar bin Abd Aziz cuma memerintah 2 tahun 3 bulan sahaja. Namun pemerintahannya itu cukup berkesan dan menjadi zaman kemuncak pada pemerintahan Islam bani Umaiyyah. Saya juga ada mendengar desas-desus ketidakselesaan pengundi cina akan hal perlantikan MB baru ni. Maka adalah tugas besar MB untuk membuktikan sesuatu kepada pengundi cina ini...

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP