Nasi Kuning Ayam Kurma...

>> Saturday, August 21, 2010

Taqwa dalam untaian rahmat Allah SWT. Ianya memang sungguh mengasyikkan dan sukar untuk dilukis warna keindahan. Taqwa seperti benih baja yang menyuburkan banyak pohon-pohon kebaikan di dalamnya.

Taqwa melahirkan zuhud pada dunia. Taqwa berkompromi dengan ketaatan dalam pengibadahan. Taqwa menoreh darah-darah jihad keluar dari urat-urat kegusaran para pencinta syuhada. Taqwa menyubur jiwa-jiwa segar pencinta ilmu. Taqwa itu pemandu kasih-sayang sesama manusia.


Ukhuwah itu lahir dari sifat Taqwa.

"Aku dengan kamu saudara!" ujar buah durian kepada buah betik.

"Saudara? Mana mungkin kita bersaudara. Fizikal sahaja sudah berbeza. Kamu dengan duri-duri tajam. Sekali kamu mendekat, habis nanti kulitku kau lumat!" nafi buah betik dengan hujah fizikalnya.

Huluran ukhuwah di dalam Islam bersifat pelik lagi aneh. Ianya timbul di tengah-tengah masyarakat yang berasobiyah dan bersuku-suku sekali pun warna kulit serupa. Tetapi Islam datang sekaligus mengiklan sebuah talian yang lebih tulus. Ianya merentas perbezaan warna kulit, bahasa, budaya dan apa jua latar belakang.

Sekali lagi taqwa memandu daripada fanatik buta hanya dengan nilaian lahiriah fizikal sahaja. Taqwa memandu lebih daripada itu. Taqwa meletakkan dalam rencam pengabdian diri kepada Allah Taala. Maka dengan sebab itu, Allah Taala mencampakkan satu cinta yang indah yang tidak terdapat pada hal lain.

Inilah asas persahabatan sebenarnya. Iaitu bersahabat atas sifat taqwa. Ianya jauh lebih mulia daripada persahabatan atas kerana satu tempat kerja, mempunyai minat atau hobi yang sama, atas kerana sama-sama ahli jawatankuasa atau selain daripada itu.

Kerana persahabatan atas asas taqwa melahirkan elemen-elemen yang amat indah. Kata-kata yang mengasyikkan. Tidak percaya? Pernahkah sahabatmu mengatakan sebegini pada dirimu;

1) Aku cintakan kamu sahabat kerana Allah SWT.

2) Aku benar-benar sangat cintakan kamu sahabat. Kalau kamu tidak cintakan aku tidak mengapalah. Tetapi cukuplah untuk aku mengetahui yang kamu mencintai diri sendiri.

3) Aku ingin sangat masuk syurga dengan kamu. Oleh sebab itu aku sering menasihatkan kamu, dan aku berharap juga sebaliknya. Sebelum kita berpisah, izinkan aku berwasiat kepadamu untuk bertaqwa kepada Allah SWT.

Macam mana? Ada berani berkata begini pada sahabat karib?
Kalau tidak berani, maknanya persahabatan tidak sampai ke tahap para sahabat r.a. :

Anas r.a. mengatakan bahwa seseorang berada di sisi Rasulullah saw., lalu salah seorang sahabat melewatinya. Orang yang berada di sisi Rasulullah tersebut mengatakan, “Aku mencintai dia, ya Rasulullah.” Lalu Nabi bersabda, “Apakah kamu sudah memberitahu dia?” Orang itu menjawab, “Belum.” Kemudian Rasulullah saw. bersabda, “Beritahukan kepadanya.” Lalu orang tersebut memberitahukannya dan berkata, “Sesungguhnya aku mencintaimu karena Allah.” Kemudian orang yang dicintai itu menjawab, “Semoga Allah mencintaimu karena engkau mencintaiku kerana-Nya.” (Abu Dawud, dengan sanad shahih)Ukhuwah itu juga melahirkan kembali sifat Taqwa

"Norman keseorangan di Sandakan itu. Dia nak belajar tajwid, tapi segan nak berguru!" adu seorang ikhwah pada saya.

"Tak bolehlah macam itu syeikh. Dia kena cepat-cepat mencari rakan yang soleh. Katakan kembali pada dia, ini amanat ana..." ujar saya melahirkan kegusaran.

Jika keseorang dalam memelihara iman, hendaklah segera mencari rakan karib yang soleh. Kerana rakan yang soleh itu juga merupakan satu rezeki dari Allah Taala. Apabila kita lupa dia akan memperingatkan. Apabila diperingat, kita akan terhutang budi dan ingin membalas kebaikannya.

Umar Al-Khattab sendiri pernah membayangkan perihal ini di dalam satu daripada ucapannya, "Engkau mesti mencari saudara-saudara yang jujur. Hiduplah dalam lingkungan mereka, kerana mereka merupakan perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu susah."

Inilah bukti ukhuwah juga melahirkan sifat taqwa. Malah ianya menghias indah nilaian peribadi kita dan sahabat. Semua orang akan senang untuk berkawan dan masuk di dalam kelompok kebaikan. Akhirnya kekuatan akan semakin nampak. Masyarakat meletakkan jemaah sebagai andalan. Amat rugilah mereka yang menyendiri, kerana barangsiapa menyendiri bermakna ianya sengaja mengasingkan diri di dalam neraka Allah Taala.

;

Beruntunglah orang-orang yang sering menjaga hubungan sesama manusia. Disebalik tujuan manusia-manusia itu berkawan dan bersahabat, dia tidak lain melakukan itu semua hanya kerana sifat taqwa. Kerana tekadnya sering membisikkan kembali padanya. Bahawa solatnya, ibadahnya, hidupnya dan matinya kerana Allah Taala jua.MS Rizal,
32100, Lumut,
2010/1431H
http://msrizal.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP