Merajuk atau sekadar mahu dipujuk?

>> Friday, July 9, 2010


Qasidah bingung. Buntu jadinya diri. Berpusing ke sana dan kemari. Di ambilnya secubit roti. Digiris sedikit demi sedikit di dalam mulut. Perubahan rakan baiknya Aminah cukup menggusarkan. Terngiang-ngiang di dalam ingatannya lewat waktu rehat sesi persekolahan tadi.

"Aminah, jom ke kantin sekolah!" ajak Qasidah

Aminah hanya diam membatu. Malah tidak sekadar itu, dia memalingkan wajahnya ke arah lain. Ya, dia sedar. Aminah merajuk dengannya. Tetapi dia tidak tahu puncanya apa? Aminah juga tidak betah untuk memberitahunya. Adakah dia perlu terus memujuk rakan baiknya itu?


Merajuklah, jika dunia ini terasa luas buat anda

Kisah Qasidah mungkin pernah dialami oleh sebilang orang. Malah, kisah ini bukan hanya terjadi terhadap wanita tetapi untuk tetapi kelompok lelaki juga. Lazimnya merajuk seperti ini membuahkan permusuhan. Sangat buruk tabiat ini. Merugikan waktu dan keberhasilan potensi diri.


Merajuk itu perlu jika...

Sekadar boikot sementara waktu jika seseorang yang amat rapat tidak mahu mendengar nasihat untuk memperbaikinya dirinya. Tetapi rajuk itu bukan seperti yang dibayangkan. Ianya perlu ada kata dua, dan orang yang kita tuju itu tahu mengapa kita melakukannya. Rajuk seperti ini tujuannya adalah kebaikan. Tempohnya juga adalah amat terhad.

"Aku menghadirkan diri di hadapan Rasulullah SAW lalu mengucapkan kalimah syahadah. Namun Nabi SAW memaling diri dari memandang wajahku." Cerita Abu Sufyan bin Harith saat dia hadir bersama-sama anaknya Ja'far untuk menyatakan ke-Islamannya.

Tindakan Rasulullah itu bukan menggambarkan kebencian, tetapi bagi menunjukkan petanda apa yang dinyatakan oleh sepupunya itu memerlukan tempoh. Permusuhan Abu Sufyan selama lebih kurang 20 tahun lamanya, ianya bukan satu tempoh yang pendek. Namun begitu Rasulullah SAW tetap menerima Abu Sufyan bin Harith.

"Siapa ini?" Soal Rasulullah SAW kepada Abbas tika perang Hunain yang berkecamuk menghadirkan seorang yang berlawan dengan berani di sisi Rasulullah SAW.

"Ini adalah saudara dan sepupumu, Abu Sufyan al-Harith. Maafkanlah dia wahai Rasulullah." jawab Abbas.

"Ya, aku telah maafkannya. Dan Allah juga telah mengampuninya..."

Berbungalah hati Abu Sufyan selepas itu, dan dia bertekad untuk menjadi muslim yang sejati dan dicintai Allah dan Rasul.


Merajuk itu bathil jika...

Tanpa alasan yang kukuh. Tanpa sebab yang diiring dengan syariat. Merajuklah seorang anak Adam dengan sebab yang tidak perlu. Apakah ukhwah itu sesuatu yang mudah dicari ganti? Apakah permusuhan itu mendatangkan keuntungan di kemudian hari? Adakah seorang isteri yang merajuk dengan suaminya berjaya mendatang simpati? Atau juga suami yang merajuk hanya untuk menyakitkan hati?

Merajuk seperti ini mendatangkan celaan. Merajuk seperti membuahkan kebahagian syaitan. Apakah senjata perundingan itu tidak setajam merajuk tanpa alasan? Kerana berunding itu banyak mendatang kebaikan dan boleh mengendurkan ketegangan. Jauh lebih baik daripada memilih untuk bermusuhan.

Mengungkap satu hadis dari Shahih Bukhari no 1175. 'Aisyah r.a. meriwayatkan Nabi Salallahu alaihiwassalam bersabda;

"Orang yang paling dibenci Allah adalah orang yang paling suka bermusuhan."


Sifat merajuk ini sebenarnya menonjolkan keegoan diri. Ingat sombong, ego dan takabbur itu mendatangkan kemurkaan Allah Taala. Kebiasaannya orang yang merasakan dirinya bagus akan mudah terasa hati apabila dia dipencilkan atau di sisihkan. Inilah bahaya meninggi diri sebenarnya. Bila dia merasakan dirinya bukan lagi menjadi perhatian, maka merajuk itulah jalan mudah buatnya.

Seharusnya jalan keluar dari sifat merajuk ini adalah sentiasa merendahkan diri ini. Sentiasa merasakan diri ini lebih hina dari orang lain dari segi amalan, dalam masa yang sama merasakan diri banyak berbuat kesilapan. Maafkanlah kesalahan orang lain. Sifat pemaaf itu dipuji. Kerana sedarlah jika diri sendiri pun terkadang melakukan sesuatu perkara yang tidak boleh diterima, apatah lagi untuk menerima kesilapan orang yang berada di sekeliling kita.

Pahit bisa jadi manis akhirnya...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
*Abu Sufyan ibn al-Harith adalah anak al-Harith bin Abdul Mutallib. Beliau adalah sepupu Nabi SAW dan lebih kurang sebaya dengan Nabi SAW. Beliau bukan Abu Sufyan al-Harb, ayah Muawiyah bin Abu Sufyan.MS Rizal,
32100, Lumut,
2010/1431H
http://msrizal.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP