Laut yang terbentang luas itu juga petanda kebesaran Allah SWT

>> Friday, January 20, 2012

Sudah lama saya tidak mencoretkan sesuatu di sini. Saya percaya, msrizal.blogspot masih punya peminat yang kadang kala singgah ke sini menjenguk kalau-kalau ada entri baru yang saya lakarkan di sini.

Setelah berbulan-bulan tidak menulis, saya terasa amat janggal untuk memulakan ianya semula. Saya sedar bakat ini tidak harus disia-siakan, rasanya amat perlu untuk saya mengaktifkan kembali blog ini. Biar seperti kata Ustazah Engineer , menginspirasikan saya bahawa blog ini akan saya wariskan kepada anak-anak saya suatu hati nanti. Biar mereka tahu minat saya dalam berdakwah di dalam bidang penulisan adalah sesuatu yang serius.

Manusia dan perubahan

Kapal KD JEBAT yang saya tidur, berkerja, makan dan beraktiviti di dalamnya adalah dikategorikan sebagai Combatan ship Frigat Class. Sesuatu yang menarik tentang kapal perang adalah bentuknya yang tirus dan kecil walaupun hakikatnya kapal itu besar. Ini memudahkan kapal terlindung daripada pengesanan radar, dan sukar untuk menembak kapal perang daripada udara. Berbeza dengan kapal perang yang bentuknya lebar dan besar. Sasaran radar di udara amat mudah bagi mengesannya.
Belayar bersama kapal Frigat New Zealand

Suatu pengalaman yang menarik adalah apabila berlakunya penukaran anggota semasa latihan sedang dijalankan. Pengalaman yang manis, saya berpeluang untuk ditukarkan dengan krew kapal Frigat Tekaha F77. Sama seperti Malaysia, New Zealand juga hanya mempunyai 2 kapal perang Frigat. Apa yang menarik, selalunya salah satu masa daripada kapal Frigat itu akan beroperasi sementara yang satu lagi akan menjalani rutin pembaikan di Shipyard.

Pagi itu awal-awal lagi saya dan tiga lagi rakan menyeberang dengan bot laju kapal di perairan Laut China Selatan terus menuju ke kapal New Zealand ini. Kami disambut dengan mesra oleh krew kapal ini iaitu Lt Douglas, Waren Officer Smith dan lain-lain. Malah Kapten kapal ini juga cukup ramah melayan kami. Saya rasa adalah menarik untuk berkongsi sedikit gambaran mengenai krew kapal ini dan cara mereka bekerja:


Saya,Waren Officer Smith,CPO Suthessan
Ini adalah Galley tempat memasak, saya tak tahu daging apa yang mereka masak ini. Saya berubah menjadi seorang 'vegeterian' di kapal ini.

Ini adalah bilik Pegawai Jurutera Marin kapal Frigat Tekaha. Apa yang boleh dikatakan adalah ianya selesa bagi sebuah kapal perang.

Ini adalah latihan internal battle. Logiknya, ketika perang anggota yang berada di dalam perut kapal akan turut juga membantu memadamkan api dan mengawal kebanjiran jika letupan berlaku pada mana-mana sudut kapal.

Berehat sebentar di Wisma Laskar, Mr Smith yang banyak membantu kami. Terutamanya sudi meminjamkan bilik beliau untuk saya bersolat di dalamnya.

Helikopter yang dibawa bersama-sama di dalam kapal ini. Helikopter ini dinamakan Sea Sprite. Seperti nama minuman air pula.
Salah seorang pegawai yang saya tidak ingat namanya. Orang yang baik dan menghormati tetamu. Saya kira ini adalah ciri Islamik yang terdapat pada orang bukan Islam.

Bersama-sama Lt Doughlas. Saya lebih banyak berbual dan berkongsi ilmu dengan beliau berbanding krew yang lain. Mungkin kerana perjawatan beliau sebagai Pembantu Pegawai Jurutera Marin di kapal ini, lebih kurang sama jawatan dengan saya, cuma saya dibahagian Elektrikal dan Persenjataan.

Saya di berada bilik Enjin. Ini adalah salah satu Enjin MTU kapal ini. Kelajuan kapal ini maksimum adalah 28/29 Knot/Sejam.

Bilik Jentera yang dilengkapi dengan monitoring system. Saya cukup berbesar hati kerana mereka sudi berkongsi ilmu dan melayan setiap pertanyaan kami.
Sesuatu yang menarik tentang pandangan sesetengah pihak berkenaan latihan dan kerjasama diantara Tentera Kerajaan Malaysia dan Negara Lain dibawah FPDA. Biarpun ada sisi pandangan yang menampakkan cengkaman British semenjak kemerdekaan Malaya yang masih belum selesai dan wujud hidden agenda disebalik perjanjian ini. Saya tidak dapat menafikan sedikit sebanyak keuntungan yang diperolehi kerajaan Malaysia hasil kerjasama ini terutamanya dalam ehwal transfer technology.

Sabda Nabi SAW:

الحكمة ضالة المؤمن فحيث وجدها فهو أحق بها (رواه الترمذي)

Al-Hikmah(ilmu pengetahuan yang baik) adalah barang hilang daripada orang mukmin, maka di mana saja ia dapati, dia adalah orang yang paling berhak terhadapnya. (Riwayat Tirmizi)

.


Sekian sahaja untuk perkongsian. Saya cuma membentangkan gambar-gambar umum. Gambar-gambar lain, saya kira perlu dirahsiakan bagi menghormati kedua-dua negara.
-----------------------------------------------------------------------------------
Penulisan ini adalah hak cipta msrizal.blogspot.com. Sebarang penyiaran semula hendaklah menyertakan sekali alamat blog ini. Terima kasih kerana sudi membaca.

MS Rizal,
32100, Lumut,
2012/1433H
http://msrizal.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP