Apabila rohmu dijemput dari arasy yang mulia

>> Saturday, December 12, 2009

Ada beberapa kisah sirah yang kadang-kadang apabila saya baca sukar untuk dihadam atau dirasai gentarnya. Contohnya seperti kisah Hanzalah, sahabat Nabi SAW yang menemui syahidnya di medan qital dalam keadaan masih berjunub di malam pertama.

Sehinggalah kisah ini seakan terjelma difikiran saat saya membaca berita di Utusan online seawal 5 pagi.

'Pengantin maut selepas 4 jam nikah.'Saat gembira bertukar duka

Saya sebenarnya kurang pasti, mengapa berita ini menarik perhatian saya. Mungkin disebabkan umur yang sebaya. Atau kerana arwah berlatar belakangkan golongan terpelajar. Ternyata, ada rakan-rakan saya di sini yang pernah bersekolah dengan arwah mengenalinya.

Kronologi kemalangan yang dikatakan akibat kegagalan ayah pengantin mengawal keretanya akibat tayar pecah. Apapun kesilapan teknikal atau punca kemalangan ini berlaku, tiada siapa yang perlu dipersalahkan. Kepada Allah kita bermohon petunjuk. Saat ajal itu tiba, ia tetap tiba.

Sungguh berat ujian ini ditanggung oleh isteri yang baru dikahwininya. Namun satu yang pasti, orang beriman itu gembira apabila dijemput kembali kepada Allah. Sedangkan tidak bagi orang kafir. Tidak pernahkah kita mendengar hadis yang tersebut:

Telah berkata Rasulullah: Sesiapa menyukai menemui Allah, Allah menyukai menemuinya. Dan sesiapa membenci menemui Allah, Allah membenci menemuinya. Hadis Riwayat Muslim.


Saya yakin, arwah adalah orang baik yang bercita-cita islami. Semoga Allah memberikan kesabaran, kebaikan, rahmat dan pahala yang sebanyak-banyaknya kepada isterinya, keluarga dan sahabat handainya.

----------------------------
Lampiran..

PADANG BESAR 11 Dis. – Ajal maut dan jodoh pertemuan di tangan tuhan. Itu hakikat yang berlaku kepada seorang pengantin lelaki, Mohd. Ariff Ab. Kadir, 23, yang maut dalam kemalangan jalan raya selepas empat jam bernikah.

Dalam kejadian di Kilometer 7, Jalan Kangar-Padang Besar itu, turut terbunuh ialah bapanya Ab. Kadir Awang, 55, dan ibunya, Apsah Othman, 59, serta jurugambar, Mohd. Farhan Musa, 18, yang juga rakan Mohd. Ariff.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 1 petang ketika Ab. Kadir yang memandu kereta Proton Iswara Aeroback dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Taman Melati Indah, Kangar, selepas majlis akad nikah di rumah pengantin perempuan di Anak Bukit, Kedah.

Bagaimanapun semasa melalui jalan tersebut, tayar kereta berkenaan dipercayai tiba-tiba meletup mengakibatkan kenderaan itu hilang kawalan dan memasuki laluan bertentangan.

Kereta itu lalu bertembung dengan sebuah bas pelancong membawa 27 penumpang sehingga terperosok ke bahagian bawah bas.

Akibat kejadian itu, Apsah yang duduk di sebelah Ab. Kadir, manakala, Mohd. Farhan serta Mohd. Ariff di tempat duduk belakang maut di tempat kejadian.

Berikutan itu, polis terpaksa menggunakan khidmat pasukan bomba dan penyelamat untuk mengeluarkan keempat-empat mayat yang tersepit.

Setelah mengetahui kecelakaan itu, pengantin perempuan, Teh Afifah Syahirah, 23, bersama keluarganya bergegas ke bilik Mayat Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di sini.

Mereka bagaimanapun enggan bertemu pemberita.

Difahamkan, kenduri perkahwinan di rumah Ab. Kadir yang bertugas sebagai pembantu makmal di Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra di sini, bagi menyambut menantu akan diadakan di Taman Melati Indah, pada Ahad ini.

Mohd. Ariff, jurutera muda yang baru pulang belajar dari luar negara akan melaporkan diri sebagai pensyarah pengajian kejuruteraan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau, di sini, pada 16 Disember ini.

Mohd. Farhan pula adalah anak kepada seorang anggota polis, Koperal Musa Awang yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah Kangar.

Musa ketika ditemui di HTF menyatakan, urusan pengebumian anaknya itu akan dibuat malam ini di Tanah Perkuburan Islam Tanjung, Beseri di sini.

Dalam pada itu, suasana pilu menyelubungi rumah mayat hospital itu apabila dibanjiri sanak saudara, manakala di rumah mangsa di Taman Melati Indah turut dipenuhi orang ramai.

Kerja-kerja gotong-royong untuk mendirikan khemah kenduri untuk majlis perkahwinan Mohd Ariff dan pasangannya, Teh Hafifah, 23, turut dibatalkan.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Perlis, Asisten Komisioner Zull Aznam Harun berkata, pihaknya masih menyiasat punca kejadian dan bagaimana kereta yang dipandu oleh Ab. Kadir boleh memasuki lorong bertentangan.

MS Rizal,
57000, Kuala Lumpur,
2009/1430H
http://msrizal.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

Saya amat berbesar hati jika anda dapat meninggalkan jejak anda di sini. Saya amat sensitif dengan bahasa SMS, kalau boleh kurangkanlah ya... Terima Kasih kerana sudi membaca...

Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP