Engkaulah yang memberi sinar!

>> Sunday, July 25, 2010


'Buatlah minuman manis dari limau yang masam'

Mungkin bagi peminat buku La Tahzan, bab ini bukanlah asing lagi bagi mereka. Satu pernyataan yang cukup mengujakan saya di sebalik definisi masam yang selalu dibayangkan. Saya suka menggantikan pernyataan ini dengan perkataan yang lebih tersusun dan indah sebutannya. Itulah dia namanya 'hikmah'.

Hikmah terkandung makna tersembunyi buat guna manusia itu sedar bahawa dirinya sedang diuji.


Siapa tahu makna hikmah tersembunyi?

1) Jauh dari logikal akal manusia biasa, tingkah seorang suami membawa isteri dan bayinya yang masih kecil berkelana jauh mengundang seirbu pertanyaan. Ditambah lagi dengan hanya meninggalkan mereka begitu sahaja di tengah-tengah padang pasir kontang. Atas alasan apakah Nabi Ibrahim as menurunkan Siti Hajar dan Nabi Ismail as dari kenderaan lalu berlalu pergi?

Sukar mungkin membayangkan peristiwa ini. Geografi padang pasir kontang tidak berpenghuni. Tidak juga atas laluan pedagang. Tidak punya mata air untuk di minum. Tiada bekal makanan untuk dimakan. Tiada langsung tumbuh-tumbuhan yang mahu hidup. Hanya yang ada bunyi desiran angin dan rengekan anak kecil sebagai peneman sunyi.

Tawakkal yang amat kuat diserah bulat-bulat kepada Allah Taala. Bukankah ini petanda Nabi Ibrahim as sering diuji dengan ujian-ujian tidak masuk akal? Meninggalkan anak dan isteri yang disayangi. Malah kalau terus bercerita ke hadapan lagi, Nabi Ismail anaknya disuruh disembelih hidup-hidup.

Tahukah Nabi Ibrahim as ketika itu, peristiwa ini adalah titik mula menyiapkan satu daerah suci. Dimana nantinya akan lahir manusia hebat penyelamat umat ini. Nabi Muhammad SAW kekasih Allah SWT yang menjadi azimat zikir setiap tumbuh-tumbuhan, binatang-binatang, langit dan bumi.

Tahukah Nabi Ibrahim atas alasan ini? Bukankah hikmah itu terkandung makna tersembunyi?

2) Jauh dalam kepanasan matahari yang terik membakar, sekumpulan rombongan berjalan merentas keluasan padang pasir dari selatan menuju ke arah utara. Mereka adalah sekelompok manusia dari sejumlah 70 orang Islam seperti mana yang diriwayatkan Ibnu Sa’d di dalam kitabnya ath-Thabaqat, berhijrah keluar dari Kota Makkah. Persis orang yang dihalau dari kampung halaman, apakah lagi yang diharapkan jika pemergian ini tujuannya tidak lain hanyalah untuk menyelamatkan mahkota akidah mereka.

Tetapi adakah disebalik jejak-jejak langkah mereka ini, mereka berfikir ini adalah perjalanan yang paling dirahmati? Perjalanan yang bakal menjadi sebutan dari bibir ke bibir dari setiap generasi. Perjalanan yang merintis noktah pena di atas kalam-kalam berbau sukma keasyikan bagi orang yang rindu pada sirah kekasih Allah ini.

Tidak, tidak sama sekali. Namun disebalik perjalanan ini, terakamlah sejarah sebuah negara Islam yang pertama bakal wujud. Sebuah negara Islam yang kecil, tetapi menjadi titik panas dunia. Hembusan angin dari atap-atap rumah penduduknya sudah cukup menggusarkan golongan arab jahiliah di bawah sana. Juga memanaskan punggung kerusi kaisar Rom dan Parsi dari atas dan tepi. Apatah lagi inilah negara yang menjadi igauan buruk bagi kerajaan kuffar yang bernaung di atas langit Allah SWT sehingga ke hari ini.

Bukankah hikmah itu terkandung makna tersembunyi?

Gambar sekadar hiasan

3) Pernahkah mendengar kisah seorang anak kecil yang dari suku kurdish yang biasa-biasa sahaja? Pendidikan yang biasa seperti kanak-kanak lain. Apabila tiba waktu belajar dia pergi belajar, apabila tiba waktu main dia pergi bermain. Tidak siapa pernah menyangka bahawa kanak-kanak ini bakal menjadi cukup istimewa sehingga menjadi sebutan kerajaan kristian di Barat.

Dialah Sallehuddin Al-Ayyubi. Dia panglima perang yang memiliki akhlak yang amat terpuji. Panglima perang yang sibuk memikirkan tentang umat. Tingkahnya ketika berperang seperti singa betina lapar yang kerasukan kerana kehilangan anak. Tetapi waktu malamnya berubah menjadi seorang abid yang seolah-olah meletakkan dunia hanya di sisi.

Semua ini bukan bermula secara magikal. Sallehuddin juga manusia biasa yang teruji saat melangkah mula dalam misi membebaskan tanah palestin. Tanah suci yang terpenjara di tangan orang kristian selama hampir 90 tahun.

Saat dia diarah oleh sultan Aleppo untuk pergi ke Mesir. Tidaklah seringkas bahasa periwayat cerita-cerita sekunder. Arahan ini sebenarnya cukup berat untuk dituruti. Mesir bukanlah negara pilihan yang baik untuk dijadikan tempat bermaustatin. Malah kerajaan Syiah Fatimiah yang berada di sana menggambarkan tidak kesenangan Sallehuddin al-Ayyubi untuk ke sana. Akhirnya dia pergi juga, tetapi bukan lagak seorang yang ceria dan gembira. Langkahnya berat. Sehingga Bahauddin bin Shaddad menceritakan pemergian seperti memaksakan diri untuk pergi ke tempat pembunuhan.

Sedar akan perencanaan Allah Azzawajjala, Sallehuddin mulai yakin kedatangannya ke Mesir adalah untuk satu misi besar. Keyakinannya bertambah apabila melihat perencanaanya merubah ke arah kebaikan seperti dipermudahkan Allah Taala. Saat itu dia tidak menoleh kebelakang lagi, dia yakin bahawa apabila Allah menganugerahkan Mesir kepadanya bermaksud Allah juga meletakkan Palestin di atas tangannya.

Bukankah hikmah itu terkandung makna tersembunyi?


Syahdu dan sendu dalam desiran doamu.

Benarlah firman Allah Taala di dalam surah Al-Baqarah ayat 216;

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu."

Sabarlah saat engkau diuji. Bacalah Al-Quran yang mengandungi kisah-kisah insan hebat yang pernah hidup yang tidak lekang diuji. Bukankah mereka itu sumber inspirasi? Inspirasi diri untuk menjadi insan kuat lagi disayangi.

Buatlah minuman manis dari limau masam. Maha suci engkau Ya Allah yang Maha Mengetahui dan menguasai langit dan segala isi.
MS Rizal,
32100, Lumut,
2010/1431H
http://msrizal.blogspot.com/
Continue Reading...

Read more...

Merajuk atau sekadar mahu dipujuk?

>> Friday, July 9, 2010


Qasidah bingung. Buntu jadinya diri. Berpusing ke sana dan kemari. Di ambilnya secubit roti. Digiris sedikit demi sedikit di dalam mulut. Perubahan rakan baiknya Aminah cukup menggusarkan. Terngiang-ngiang di dalam ingatannya lewat waktu rehat sesi persekolahan tadi.

"Aminah, jom ke kantin sekolah!" ajak Qasidah

Aminah hanya diam membatu. Malah tidak sekadar itu, dia memalingkan wajahnya ke arah lain. Ya, dia sedar. Aminah merajuk dengannya. Tetapi dia tidak tahu puncanya apa? Aminah juga tidak betah untuk memberitahunya. Adakah dia perlu terus memujuk rakan baiknya itu?


Merajuklah, jika dunia ini terasa luas buat anda

Kisah Qasidah mungkin pernah dialami oleh sebilang orang. Malah, kisah ini bukan hanya terjadi terhadap wanita tetapi untuk tetapi kelompok lelaki juga. Lazimnya merajuk seperti ini membuahkan permusuhan. Sangat buruk tabiat ini. Merugikan waktu dan keberhasilan potensi diri.


Merajuk itu perlu jika...

Sekadar boikot sementara waktu jika seseorang yang amat rapat tidak mahu mendengar nasihat untuk memperbaikinya dirinya. Tetapi rajuk itu bukan seperti yang dibayangkan. Ianya perlu ada kata dua, dan orang yang kita tuju itu tahu mengapa kita melakukannya. Rajuk seperti ini tujuannya adalah kebaikan. Tempohnya juga adalah amat terhad.

"Aku menghadirkan diri di hadapan Rasulullah SAW lalu mengucapkan kalimah syahadah. Namun Nabi SAW memaling diri dari memandang wajahku." Cerita Abu Sufyan bin Harith saat dia hadir bersama-sama anaknya Ja'far untuk menyatakan ke-Islamannya.

Tindakan Rasulullah itu bukan menggambarkan kebencian, tetapi bagi menunjukkan petanda apa yang dinyatakan oleh sepupunya itu memerlukan tempoh. Permusuhan Abu Sufyan selama lebih kurang 20 tahun lamanya, ianya bukan satu tempoh yang pendek. Namun begitu Rasulullah SAW tetap menerima Abu Sufyan bin Harith.

"Siapa ini?" Soal Rasulullah SAW kepada Abbas tika perang Hunain yang berkecamuk menghadirkan seorang yang berlawan dengan berani di sisi Rasulullah SAW.

"Ini adalah saudara dan sepupumu, Abu Sufyan al-Harith. Maafkanlah dia wahai Rasulullah." jawab Abbas.

"Ya, aku telah maafkannya. Dan Allah juga telah mengampuninya..."

Berbungalah hati Abu Sufyan selepas itu, dan dia bertekad untuk menjadi muslim yang sejati dan dicintai Allah dan Rasul.


Merajuk itu bathil jika...

Tanpa alasan yang kukuh. Tanpa sebab yang diiring dengan syariat. Merajuklah seorang anak Adam dengan sebab yang tidak perlu. Apakah ukhwah itu sesuatu yang mudah dicari ganti? Apakah permusuhan itu mendatangkan keuntungan di kemudian hari? Adakah seorang isteri yang merajuk dengan suaminya berjaya mendatang simpati? Atau juga suami yang merajuk hanya untuk menyakitkan hati?

Merajuk seperti ini mendatangkan celaan. Merajuk seperti membuahkan kebahagian syaitan. Apakah senjata perundingan itu tidak setajam merajuk tanpa alasan? Kerana berunding itu banyak mendatang kebaikan dan boleh mengendurkan ketegangan. Jauh lebih baik daripada memilih untuk bermusuhan.

Mengungkap satu hadis dari Shahih Bukhari no 1175. 'Aisyah r.a. meriwayatkan Nabi Salallahu alaihiwassalam bersabda;

"Orang yang paling dibenci Allah adalah orang yang paling suka bermusuhan."


Sifat merajuk ini sebenarnya menonjolkan keegoan diri. Ingat sombong, ego dan takabbur itu mendatangkan kemurkaan Allah Taala. Kebiasaannya orang yang merasakan dirinya bagus akan mudah terasa hati apabila dia dipencilkan atau di sisihkan. Inilah bahaya meninggi diri sebenarnya. Bila dia merasakan dirinya bukan lagi menjadi perhatian, maka merajuk itulah jalan mudah buatnya.

Seharusnya jalan keluar dari sifat merajuk ini adalah sentiasa merendahkan diri ini. Sentiasa merasakan diri ini lebih hina dari orang lain dari segi amalan, dalam masa yang sama merasakan diri banyak berbuat kesilapan. Maafkanlah kesalahan orang lain. Sifat pemaaf itu dipuji. Kerana sedarlah jika diri sendiri pun terkadang melakukan sesuatu perkara yang tidak boleh diterima, apatah lagi untuk menerima kesilapan orang yang berada di sekeliling kita.

Pahit bisa jadi manis akhirnya...
--------------------------------------------------------------------------------------------------
*Abu Sufyan ibn al-Harith adalah anak al-Harith bin Abdul Mutallib. Beliau adalah sepupu Nabi SAW dan lebih kurang sebaya dengan Nabi SAW. Beliau bukan Abu Sufyan al-Harb, ayah Muawiyah bin Abu Sufyan.MS Rizal,
32100, Lumut,
2010/1431H
http://msrizal.blogspot.com/
Continue Reading...

Read more...
Related Posts with Thumbnails

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP